Home » Bouwseizoen » Festunique 2013

Festunique 2013

Wagenbouwgroep Dynamite – Das Boot

Tijdens de tweede editie van Festunique hebben wij deelgenomen met de wagen: Das Boot! Wie kent deze film nou niet? We wilden een wagen maken die voor ons haalbaar was, maar waar we ook zeker resultaat konden behalen. Daarom hebben we het erg op de figuratie gegooid. Zoals elk jaar hebben we ook in 2013 menig tegenslag gehad, maar uiteindelijk is het toch weer gelukt om met ‘Das Boot’ aan Festunique mee te doen. Hieronder staat het bouwproces van de wagen ‘Das Boot’ beschreven.

Het idee

Soms komt een goed idee zomaar uit het niets. Dit was ook het geval bij ‘Das Boot’. Remy legde een Grolsch pijpje, per ongeluk, op zijn zij en zag daar zomaar iets in. “Hé, dit lijkt wel op Das Boot. Is dat geen goed idee?” aldus Remy. Van het één komt het ander en de hele groep werd tijdens de eerste ideeënvergadering direct enthousiast. Het idee kreegt diezelfde avond nog zijn vormen en Wesley werkte het hele idee bij zijn thuis. Er was meteen intentie om de wagen vooral op de figuratie te gooien, maar voordat Wesley verder kon gaan met het ontwerpen van Das Boot moest het eert als idee worden bekroond tijdens de algemene vergadering. Hieronder is de tekening te zien waar destijds de wagen uit voort is gekomen.

Tekening "Das Boot"

Afbeelding 1 van 1

januari 2013

Bouwen

Het bouwseizoen zag er in 2013 al een stuk anders uit dan in 2012. We hebben eerst een loods gekocht in Tolbert (Groningen) en moesten deze daarna opzetten. Daar hadden we ons een klein beetje op verkeken want vier weken later dan gepland konden we pas beginnen met lassen aan de wagen. We liepen dus vanaf het begin achter op schema en dat werkt niet lekker door.

We hebben dus vaak mensen gevraagd om te komen wagenbouwen en dat hielp. Vooral omdat het natijd zo gezellig was, denken wij, was de opkomst het hele jaar door bijzonder hoog. Hierdoor is het ons gelukt om de wagen in een aantal weken te lassen, te papieren, te schilderen en het laatste weekend vol te maken met bloemen. De opkomst het laatste weekend was echt overweldigend. Vrijdag was er meer dan veertig man en zaterdag waren er de hele dag door zo’n zestig vrijwilligers/wagenbouwers aan het werk voor Dynamite. Zonder hun hulp was het ons nooit gelukt!

Samen is het uiteindelijk gelukt om de wagen optijd af te krijgen voor Festunique 2013, maar dat heeft dus menig zweetdruppel en vrije uren gekost.

Optocht

Tijdens de optocht wilden we het dus vol op de figuratie gooien. Het moest gaan gebeuren tijdens de optocht. Onze figuratie kon voor ons de wagen maken of breken. We hebben hier dan ook veel aandacht aanbesteed en hadden een hele goede schminker weten te strikken. Uiteindelijk was de optocht echt top voor ons! Mooi weer, veel leuke reacties en alle vrijwilligers konden met trots langs de kant staan. De missie was goed gelukt. Maandag in de tent werd bekend dat we vijfde met de publieks- en juryprijs werden. Een top prestatie die we absoluut niet hadden aanzien komen, maar zeker wel goed gevierd werd!

Kijkje achter de schermen?

Tijdens één van de eerste bouwweken kregen wij Bennie te Veluw, burgervader van Beltrum, samen met Roy Nijman op bezoek om een reportage te maken over ons. Bij ons werd het eerste deel deze serie gemaakt.

button (13)